Teknik Resim Aletleri



Mekanik, mimari ve mimari çizimlerde kullanılan teknik çizim araçları ve teknik çizim malzemelerinin seçiminde kaliteye önem verilmesi önerilir. Teknik resimde kullanılan araç ve gereçler Teknik resimde kullanılan araç ve gereçlerin kalitesi ne kadar yüksek olursa, ressamın yetenek ve becerileri de o kadar fazla gösterilebilir. Kullanılan teknik çizim araçları kalitesiz ise, arızalar daha uzun çalışma, ek maliyetler ve öngörülemeyen zaman kayıpları ile sonuçlanacaktır.

Teknik resim aletleri

1. Teknik resim masaları
2. T cetveli
3. Yassı (Düz cetveller)
4. Ölçekli cetveller
5. Yay Cetveli
6. Tarama Cetveli
7. Gönyeler
8. Açı ölçer
9. Pistole cetveli-pistole şablonu
10. Şablonlar
11. Pergeller

TEKNİK RESİM MASASI


Teknik resim masaları kavak ,ıhlamur gibi ağaçlardan veya suntadan yapılır. Yüzeylerinin düzgün olması önemlidir, üzerine genelde beyaz muşamba kaplanır. Zaman zaman muşamba sabunlu bezlerle silinerek   temiz çalışma ortamı sağlanır . Teknik resim çizim ortamının temiz olması önemlidir .

Teknik resim masası ölçüleri : (Tavsiye edilen Genişlik x uzunluk)

A4 kağıdı için 250×350        A3 kağıdı için 350×500 ;A2 kağıdı için 500×700

A1 kağıdı için 700×1000 A0 kağıdı için 1750×2000

Bazı teknik resim masalarının bazılarında çizim aparatı bulunur .Aparatsız olan teknik resim masalarının sol kenarlarına T cetveli ile çalışma için düzgün bir tahta çıta monte edilir

 

T CETVELİ

T cetveli son yıllarda bilgisayar ortamındaki (autocad,solidworks,catia,3dmax vb)  teknik resim yazılımlarının yaygınlaşması ile kullanımı azalsa da Bilgisayarsız çizim ortamında çalışan teknik ressamları, mühendislik öğrencileri için vazgeçilmez bir alettir. Eğilmeyen kayın, armut, maun ağaçlarından ya da şeffaf plastik malzemeden yapılırlar. Görünüşleri “ T “ biçiminde olduğun dan T Cetveli denilmiştir .Üzerinde milimetrik ölçü bölüntülü , başlık kısmı sabit veya hareketli, derece bölüntülü yapılarak çok yönlü çalışma kaabiliyetine sahiptir.

T cetveli nasıl kullanılır ?

T cetveli ,üzerine 30 ya da 45 derecelik gönyeler oturtularak taramalarda ve dikey çizgi çizme işlerinde kullanılabilir



Yassı ( düz) cetveller

Genellikle 30 cm boylarında ağaç, plastik ya da  çelik malzemelerden yapılırlar. Kağıt ,ozalit,aydınger üzerine ölçü aktarmaya, bir yerden bir yere ölçü taşımaya yararlar.

Ağaçtan yapılanları çabuk yıprandığı ve ölçü hassasiyeti az olduğu için teknik resimde pek kullanılmaz.

























Ölçekli cetveller

Küçültme ve büyültme yapılacak çizimlerde kullanılır. Kesiti üçgen biçiminde olup ,her  kenarında ölçekler vardır. Bu ölçekler:1:20 , 1:200 , 1:75 , 1:750 … gibi ölçeklerdir. Bu ölçekleri birbirleri arasında pratik olarak çevirmeye de yararlar.

Yay cetveli

Üzerinde milimetrik bölüntüler bulunan, çeşitli eğrilikte çizgilerin çizilmesi için kullanılan cetvellerdir. Düz cetvellerle ölçüsü alınamayan yerlerin ölçüleri alınması için kullanılır.

Kıvrılıp bükülebilir. Ortasında kurşun metali bulunduğu için , büküldüğü gibi kalabilir. Dış kısmı plastikle kaplanmıştır.

Tarama cetveli

Tarama cetvelleri , eşit aralıklı taramalar yapmak için kullanılan aparatlardır.

Üzerinde cetvel ve pistole bağlanarak taramalar ve çeşitli desenler oluşturulur. Üniversal masa başlığı gibi kullanılır.


1. Ayar kilitleme düğmesi  
 2. Ölçü ayar düğmesi   
3. İlerletme baskı parçası   
4. Tutamak






Gönyeler

şeffaf plastikten yapılmış ve T – Cetveli üzerinde kaydırarak çizgiler çizmeye yarayan teknik resim aletidir. Kenarları milimetrik ölçü bölüntülü olduğundan bir yerden bir yere ölçü taşıma işinde de kullanılırlar.

30° ve 45° derece olarak iki tiptedirler.

30° lik gönyenin açıları 30°, 60° ve 90° dir. 45° lik gönyenin açıları 45° , 45°ve 90° dir.












Açı Ölçer

Açı ölçer nedir? : 0o- 180° ve 0 – 360° derece arasındaki açıların ölçülmesinde kullanılır. Teknik resim çizimlerinde kullanılanları şeffaf plastikten yapılırlar. Tahtadan yapılmış olanları matematik ve geometri derslerinde kullanılır.

Açıölçerin diğer adı nedir ? : Küçük olanlarına iletki veya minkale de denir.

Açıölçer nasıl kullanılır ?

Açı ölçerlerin merkezi , ölçülecek açının tepe noktasına gelecek şekilde yerleştirilir ve ölçülen açı bölüntülerin üzerinden işaretlenir.

Pistole cetveli – Pistole şablonu

Pergel ve cetvel ile çizilemeyen , düzgün olmayan eğri yayların ( oval , elips , parabol, hiperbol, sikloit ..gibi) çizmek için kullanılan alettir.

pistole cetveli pistole şablonu

Şablonlar

Teknik resimde kullanılan araç ve gereçler değişik amaçlar için tasarlanmışlardır.Birtakım rutinleşmiş ufak çaplı çember çizimlerinde kullanılmak üzere daire şablonları mevcuttur.şeffaf plastikten veya yarı şeffaf malzemelerden yapılırlar. Daire şablonlarının üzerinde genellikle 1 mm den , 36 mm çapa kadar çember ölçüleri bulunur. Değişik ölçülerde ve çeşitli tiplerde yapılanları vardır.

daire şablonu

yazı şablonları ise makine imalat resimlerinin antet kısımlarında rapido takımları ile norm yazı yazmak için kullanılan ve norm yazıda hatayı e aza indirme amaçlı şablonlardır.

yazı şablonu
mimari çizim şablonu

teknik resim aletleri / mimari çizim şablonu

Pergeller

Çember ve yayların çizilmesinde kullanılırlar. teknik resim çizimi yapan herkesin yanında bulunması gere ken önemli bir çizim aletidir.Pergellerin oynar kısmının sağlam ve sert olması, gevşek olmaması ,kolayca gevşememesi gerekir.Oynar kısmı gevşek olan pergel, çizim esnasında çemberi çift çizer, bu sebeple pergel seçiminde dikkatli olunması ve kaliteli pergel kullanılması önemlidir.

pergel takımının parçaları

Kalemler

Kalemlerdeki HB ne demektir .Kalemlerdeki B 2B ne demektir :

Teknik resim çiziminde kullanılan kalemler, H ve B serisi olarak yapılmışlardır.

Aydınger kağıtlara çizimlerde ise H ve 2H kalemleri kullanılması önerilir.

Esasen yumuşak kalemler serbest elle yapılan çizimlerde , gölgelendirme çalışmalarında ve silindiğinde iz bırakmayacak yerlerde kullanılır.

rapido kalemi

Piyasada rapido kalemi olarak da bilinen mürekkepli çizim kalemleri de vardır.Çini mürekkebi kullanırlar.Çini mürekkebi kullanılmasının nedeni akıcılığının normal mürekkebe göre daha az olmasıdır.

aydınger kağıtlara , çizim folyolarına ve değişik kağıtlara aynı koyuluk ve kalınlıkta kesintisiz çizgi çizebilmek için kullanılır.

Teknik Resim Kağıtları

Resim kağıdı çeşitleri :
1. Düz beyaz resim kağıtları
2. Eskiz kağıtlar
3. Aydınger kağıtlar
4. Ozalit kağıtlar
5. Yağlı kağıtlar
6. Muşamba kağıtlar
7. Milimetrik kağıtlar
8. Çizim folyoları (Selofanlar)

Teknik resim kağıtları ile ilgili ayrıntılı bilgiye bir başka yazıda değinilecektir 

yorum

Yorumlarınız bizim için çok önemli...

Daha yeni Daha eski